Jó tanácsok építkezőknek!

Az alábbi oldalon olyan fontos  csatornarendszer  tervezésével, kivitelezésével kapcsolatos tapasztalatokat írok le, melyek betartása esetén  a jövőben sok bosszúságtól kíméli meg Önt. 

A legfontosabbal kezdeném
Az építkezés, felújítás során nagyon ügyeljünk, hogy a  szakemberek semmilyen kötőanyagot NE mossanak, öntsenek  bele a wc csészébe, a lefolyórendszerbe.                                                              Ezek lerakodnak a wc csészébe, a lefolyócsőbe és csak nehezen tisztíthatóak ki, még az általunk hasznát profi csőtisztító gépekkel is.  

Régi  ház vásárlása esetében
- Ha most vásárolt házat es a ház évekig állt, az esetben a lefolyó dugulása esetében nagyon nehéz a tisztítás, duguláselhárítás, mivel a szennyeződés ami az évek alatt felhalmozódott, az az idő folyamán bele is száradt. 
- Amennyiben olyan házat vásárol melybe idős emberek laktak, az esetben is javasolt a csatornarendszer kitisztítása .  Az idős emberek sokkal kevesebb vizet használnak, meg a wc lehúzáskor is sporolnak, ezért a  lefolyóvezeték öntisztulása nem müködik, a csőrendszerben lerakodások vannak, melyek a későbbi biztos duguláshoz vezetnek.   

Ez esetben hívjon minket bizalommal a +36 70-6094448-as telefonszámon, vagy kérjen ingyenes visszahívást ITT.

Mosó / mosogatógép szifon
Minden esetben kereskedelemben kapható mosó/mosogatógép szifon kerüljön beépítésre.                           
A kömüves / burkoló figyelmét hívjuk fel, hogy ne csak a csőcsonkot hagyja ki, hanem a cső felett (típus függvényében) hagyjon helyet, így a szifon tisztítása a szifon felső részén elhelyezett tisztítónyíláson keresztül lehetséges. A szifon tartozéka egy nagyobb méretű takarólemez, mely eltakarja a tisztítónyilást.

Padlóösszefolyó (Szuez szifon)
Vizes helyiségekben - ha lehetőség van rá - célszerű beépíteni.  Nem célszerű egyágú padlóösszefolyó beépítése mert kiszáradhat és a csatornaszag a légtérbe kerül. Minden esetben kössük rá mosdót.

Szellőzővezeték, légbeszívó szelep
Biztos sokan találkoztunk már azzal a jelenséggel, hogy büdös van a fürdőszobában wc-ben vagy konyhában. 
Ezt egy légbeszívó szelep beépítésével megelőzhetjük. 

Légbeszívó szelep, jelentősége :
Nagy mennyiségű víz leeresztésekor vagy a  WC, lehúzáskor a lezúduló víz vákuumot idéz elő a csatorna vezetékben, ez kiszívhatja a bűzelzárókból ( padlóösszefolyó, szifonok,  wc ) a vizet ennek a jelenségnek a kiküszöbölésére és a csőben fellépő vákuum kiegyenlítésére szolgál a légbeszívó szelep. 

Házi szennyvíz-csatorna építési javaslata
 
- Tisztítónyílás
-  Tisztítónyílást minden esetben kerüljön kialakításra!
-  Falon kívüli tisztítónyílás (garázs, pince, stb.) kereskedelemben kapható.
-  Földbe fektetett kivitelnél T-idomot alkalmazása (nem Y- idom) célszerű. Így biztosított a csőrendszer mindkét irányba történő tisztíthatósága, dugulások megszűntetése. 
- A 110 mm-es házi szennyvízcsatornára a későbbi karbantartást lehetővé 
tevő tisztítónyílások javasolt helyei: az épületből való kilépést követően, iránytörésekbe, egyenes szakaszon legalább 10 méterenként. A tisztítónyílás legegyszerűbb módja egy szárával felfelé állított 110 mm-es T idom beépítése, melyet a felszínig meghosszabbítanak. Itt úgy kell a csövet elvágni, hogy összetétel után a csövön lévő gyári tok a kiépítés helyétől (zöld 
terület, vagy térbeton) függően vagy a terepbe simuljon. A szagmentes és vízzáró lezárás gyári dugóval biztosítandó. Amennyiben járófelületbe esik a tisztítónyílás, célszerű kis átmérőjű (300 mm, a kereskedelemben kapható) öntöttvas vagy műanyag fedlappal védeni a felszín alatt 5 cm-rel végződő, az előzőekben vázolt kiépítésű csonkot. A derékszögű irányváltoztatás két 45 fokos idoma közé célszerű a T idomot beépíteni. Az így kialakított tisztítónyílásból mindkét irányban könnyen elvégezhető lesz majd a tisztítás.

-  Mélység 
Nagyon fontos a megfelelő 80 cm-es mélységbe (autóbehajtónál javasolt a 120 cm-es mélység) lefektetnünk a lefolyócsöveket.  Ezen földtakarási értékek szükség esetén és egyedi esetekben műszaki védelem (hőszigetelés, védőcső,védőbeton) alkalmazásával csökkenthetők.
 Nem megfelelő mélység eseten, télen elfagyhatnak, valamint a cső áthülése miatt kicsapodnak a cső falára a zsírok, szennyeződések, melyek a csatornahálózat dugulásához vezetnek.  
- Átmérő
Tévhit hogy a cső minél nagyobb átmérőjü annál jobb, mivel ha túlvan méretezve az esetben az öntisztulás nem tud megtörténi, mert a cső alján a víz túl kis mennyiségben folyik le. 
Házi szennyvízcsatorna 110 mm-es átm.
Konyhai csővezeték 50 mm-es átm. 
Mosdó csővezeték  40 mm-es átm. 
- Lejtés

A házi szennyvízcsatornát minimálisan 1% (1 cm lejtés 1 m-en), max. 1,5 % (1,5 cm lejtés 1 m-en) egyenletes lejtéssel, a legkevesebb iránytörés beiktatásával kell megépíteni. A lejtésnek végig a zonosnak kell lenni a dugulás megelőzése érdekében! 

- Iránytörés
Amennyiben iránytörés szükséges, úgy a 90°-os iránytörést célszerű nagysugarú 90°-os ívcsővel, ennek hiányában 2 db 45 °-os idommal megoldani a későbbi könnyebb karbantartás érdekében (hosszabb íven a tisztítóspirál áthatolóképessége jobb).

- Szintkülönbség 
Amennyiben a telken szinteltérés, szintkülönbség  van, az esetben sem szabad nagy lejtéssel szerelni a lefolyórendszert. Erre a megfelelő megoldáshoz ismerni kell a telek, stb. adottságokat. 
                                                                                                     

GARANCIÁT VÁLLALUNK AZ ELVÉGZETT MUNKÁKRA

Cégünk a legmodernebb gépekkel dolgozik és 30-90 napos garanciát vállal az elvégzett munkára.
Ajánlat kérés